Presentasjon av Birgitta-Losjen 2019-02-05T11:26:00+01:00

Presentasjon av Birgitta-Losjen

Hva er en losje?

Det er et sted der en er sammen med andre forsøker:

  • Å utvikle seg som menneske , slik at vi gjennom dette kan bli et nedre medmenneske.
  • Å bli bevisst nye verdier, verdier som kanskje er mer å strebe etter enn dem vi tidligere har sett på som de viktigste.
  • Å utvikle nye sider ved oss selv slik at vi kan mestre hverdagen bedre.
  • Å bekjempe våre svakheter for å vokse som menneske.

Hva ønsker vi?
Vi lever i en tid der  media bringer verden tett innpå oss, i en verden som tar fatt i oss - og til tiden knuger oss.

Vi lever i en tid der vår hverdag er preget av stress, statusjag, prestisje, kjøpepress og eie trang. Vi haster ofte forbi dem som er våre medmennesker, forbi dem som kanskje ønsker et ord fra oss. Vi har ofte en hverdag som bruker oss, men som vi ikke bruker. Vi kan være ensomme blant mange.

Av og til får vi nok. Vi sier: «Stopp, jeg vil ikke mer». Vi setter oss ned og prøver å tenke igjennom vår situasjon. Vi sier til oss selv: «Jeg vil noe mer med livet mitt enn det stressede statusjaget. Jeg vil noe mer enn passivt sitte å ta imot inntrykk om urettferdighet og ulykker».

Vi vil så gjerne gjøre noe med vår situasjon, gjøre noe med oss selv, utvikle oss i retning av å vise mer medmenneskelighet. Følelsen av at vi er alene stopper ofte våre anstrengelser. Vi savner noen å samarbeide med, savner kanskje følelsen av felleskap og trygghet.

For mange har det å søke opptak i en losje vært en løsning, og ofte en positiv løsning. I losjen kan en få være med å skape et miljø av ro der det er naturlig å la tankene streife i verden og deretter inn i oss selv. Losjen vil være et sted der det er naturlig å arbeide med seg selv. Og ikke minst: En får støtte til egenutviklingen gjennom det trygge samværet i losjen.

Hvordan arbeider en losje?
Arbeidsmåten er to-delt:

Den første delen av losjekvelden er et rituelt møte der medlemmene skal lære gjennom ritualer. I denne delen kommer det frem tanker som skal være til hjelp for utviklingen av den enkelte. I den andre delen vektlegges det sosiale. Her skal medlemmene søke å lære hverandre å kjenne, hjelpe og støtte hverandre. Vi skal bli trygge i felleskapet, og med det som utgangspunkt søker en positiv personlighetsutvikling.

Hva vil det si å arbeide med ritualer?
Ritualer består av ord, handlinger og bevegelser som gjentas på en slik måte at det dannes et bestemt mønster eller omgangsform, noe i likhet med det vi til daglig kaller skikk og bruk. Når en losje arbeider rituelt, forsøker den ved bruk av de disse virkemidler å gi sine medlemmer en sunn og positiv livsholdning, noe å leve på i livets motgang og medgang.

Ritualet er egentlig en læremåte, som kan gi hver enkelt en indre ro. Læremåten kan i blant være utfordrende og den krever et åpent sinn og konsentrasjon om de kunnskapene som bæres fram.

Hva foregår under et rituelt møte?
Dette er det eneste vi på forhånd ikke vil si noe om. Ikke fordi det på møtene foregår noe som står i strid med våre forpliktelser overfor familie, samfunnet eller våre medmennesker i sin alminnelighet, men vi mener at det ikke kan fortelles, fordi det må oppleves personlig. Uten personlig opplevelse, kan bildet bli ufullstendig og kanskje misforstått. Ut fra dette må ritualene forbli hemmelige inntil en blir opptatt i losjen.

Hvorfor heter det Birgitta-Losje?
De fleste ordensselskaper har sitt utgangspunkt i en bevegelse, en person eller en menneskegruppe i fortiden, men som har noe å si oss mennesker i dag. En har der funnet fram til allmenngyldige leveregler, noe som kan være til nytte for et menneske når det skal bestemme sin livsbane. En har her bevisst plukket ut det positive og med vilje utelatt det som kan oppleves negativt.

Dette har man kunnet gjøre fordi det ikke er det historiske som er det primære, men det som har etisk gyldighet i dag. Ut fra dette har man bygget opp et læreverk som losjen arbeider etter. BIRGITTA er den irske skytshelgen av keltisk opprinnelse. Det er fra overleveringene om henne denne losjens læreverk er bygget opp.

Hvordan er en losjekveld bygget opp?
Losjekvelden er tre-delt:

Første del er det rituelle møtet som ledes av 6 valgte Embedssøstre, et kollegium.

Deretter kommer søstermåltidet, det vi alle spiser et måltid sammen.

Siste del er etterlosjen med sosialt samvær, gjerne med et samlende program.

Antrekk.

Antrekket er ved vanlige møter:
Hvit langermet bluse og kort sort skjørt. Sorte strømper, sorte sko og eventuelt en liten sort veske.

Ved opptagelse av nye medlemmer og andre høytidelige møter:
Hvit langermet bluse og sidt sort skjørt. Strømper, sko og veske som nevnt over.

Hvordan ledes en losje?
En Birgitta-Losje ledes av 6 Embedssøstre. Disse er valgt for en toårsperiode, og har ansvaret for driften av losjen, men alle søstrene bidrar med ulike gjøremål.

Hva koster det å være med?
Det betales et opptaksgebyr (engangsavgift) og en årlig kontingent som skal dekke husleie, utstyr og øvrige driftskostnader. Avgifteene er gjenstand for justeringer og kostnadene kan variere fra losje til losje. Beløpe er derfor ikke nevnt her, men vil bli opplyst på forespørsel.

Utbredelse av losjen.
Birgitta-Losjen har sitt utspring fra det druidiske miljø i Norge. Druidelosjer finnes i de skandinaviske land samt England, Tyskland, Sveits, USDA, Australia og New Zealand. Birgitta-Losjen ble stiftet i 1984. Foreløpig finnes det losjer i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Island. Birgitta-Losjen er en selvstendig organisasjon og har sin egen økonomi og den er politisk og religiøs nøytral.